Jobba som grundskolelärare
Läraryrket är en viktig del av den svenska samhället. Det behövs bra och motiverade lärare för att våra barn ska få de bästa förutsättningarna. Det börjar smått med pedagogerna på deras förskola och dagis. Sedan är det dags för grundskoleläraren att ta över.
Att jobba som lärare i Sverige är inte helt lätt. Det finns många regler att förhålla sig till. Under 90-talet fanns det många lärare och en del elever fick säkert höra att arbetsmarknaden skulle bli tuff och att det var svårt att komma in på lärarutbildningen. Sedan vände detta totalt. Idag anser man att vi kommer att behöva 77 000 lärare inom fem år om ingenting förändras. Lärare vittnar om dåliga arbetsmiljöer, försämrade löner och mindre respekt i skolan. Tillsammans med antal lärare som går i pension inom de närmsta tio år kan det mycket väl uppstå en otrolig lärarbrist i framtiden. Därför är det dags att förnya yrket, locka fler att utbilda sig till lärare och skapa en bättre plats för lärare i Sverige.
För dig som valt att utbilda dig till grundskolelärare kan vi bara säga grattis! Du kommer att få ett givande yrke som innebär konstant utveckling, spännande möten med barn och en chans att utbilda nästa generations arbetskraft!
Du kommer själv att bli allmänbildad då en grundskolelärare lär ut samtliga ämnen i skolan. Du kommer att studera svenska, matematik, engelska, naturvetenskap, samhällskunskap, teknik, pedagogik och estetiska ämnen. Du får en bred och bra bas att stå på när du ska möta din första klass.
Inför mötet gäller det att vara förberedd och att ha rätt förväntningar. Kolla in Kalenderkungen och köp en bra kalender eller anteckningsbok: du kommer att behöva den! En anteckningsbok är perfekt för att skriva ned barnens namn och egenskaper som du inte vill glömma. Ofta kan grundskoleklasser vara stora men du förväntas lära dig alla namn och se vilka behov de har. Att göra några snabba anteckningar hjälper dig att klara detta samt ger dig en bra grund inför föräldramöten och utvecklingssamtal. Andra hjälpmedel kan vara att knäppa kort på klassen och leka namnlekar.